تعداد نشریات | 12 |
تعداد شمارهها | 567 |
تعداد مقالات | 5,878 |
تعداد مشاهده مقاله | 8,659,650 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,597,287 |
تحلیل تجربی نوسانات بهره وری عوامل تولید غلات ایران | ||
فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی | ||
دوره 14، شماره 1، اردیبهشت 1401، صفحه 170-182 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jae.2022.25238.2177 | ||
نویسندگان | ||
حشمت اله قلی زاده1؛ شهریار نصابیان2؛ رضا مقدسی* 3؛ علیرضا امینی2 | ||
1دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، گروه اقتصاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2دانشیار گروه اقتصاد، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
3گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
تاریخ دریافت: 02 تیر 1399، تاریخ بازنگری: 20 آذر 1399، تاریخ پذیرش: 30 فروردین 1401 | ||
چکیده | ||
مقدمه و هدف: غلات شامل محصولات گندم، جو، برنج و ذرت دانهای بوده و در تغذیه انسان و دام دارای اهمیت میباشند. این محصولات جزء محصولات استراتژیک به حساب آمده و همواره مورد توجه سیاستگزاران بودهاند. هدف مطالعه حاضر بررسی تحلیل نوسانات بهرهوری کل عوامل تولید غلات ایران بر اساس شاخصهای مختلف در دوره زمانی 1396-1367 میباشد و دادههای مورد نیاز از گزارش های وزارت جهاد کشاورزی استخراج شده است. مواد و روشها: در این پژوهش از شاخصهای مالم کوئیست، فارپریمونت و هیکس- مورستین استفاده شده است. یافتهها: نتایج نشان داد که متوسط تغییرات بهره وری کل عوامل گندم، جو، برنج و ذرت دانه ای بر اساس شاخص مالم کوئیست (17، 21، 20، 21)، شاخص فارپریمونت (25، 8 ،10، 11) و شاخص هیکس- مورستین (7، 1، 2، 3) درصد افزایش یافته است. تغییرات هر سه شاخص عمدتا ناشی از بهبود تغییرات تکنولوژیکی است. بحث و نتیجهگیری: به منظور افزایش تولید غلات و نیل به خودکفایی در تولید این محصولات راهبردی، ارتقای بهرهوری عوامل تولید از طریق کاربرد تکنولوژی های جدید و مصرف بهینه نهاده ها باید مورد توجه بیشتر قرار گیرند. یافته های تحقیق حاضر دلالت بر روند صعودی اما ضعیف بهره وری کل عوامل تولید محصولات مزبور دارد. لذا ظرفیت های مناسبی برای ارتقاء بهره وری وجود دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
کشاورزی ایران؛ استفاده از شاخص های بهره وری؛ مالم کوئیست؛ فارپریمونت و هیکس- مورستین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Experimental analysis of productivity fluctuations in Iranian grain production factors. | ||
نویسندگان [English] | ||
Heshmatollah Gholizadeh1؛ Shahriar Nassabian2؛ Reza Moghaddasi3؛ Alireza Amini2 | ||
1PhD. Student, Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran | ||
2Associate Professor, Department of Economics, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran | ||
3Department of Agricultural Economics, Extension and Education, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Cereals include wheat, barley, rice and grain crops and are important in human and animal nutrition. These products are considered as strategic products and have always been considered by policy makers. The purpose of this study is to analyze the productivity fluctuations of Iranian grain production factors based on various indicators in the period 1988-2017 and the required data have been extracted from the sample census of the Ministry of Jihad Agriculture. In this study, Malmquist, Fare - perimont and Hicks-Moorsteen indices have been used. The results showed that the average changes in total productivity of wheat, barley, rice, corn and cereals of Malmquist index (17, 21, 20, 21, 20) and Fare-permont index (25, 8, 10, 11, 13) and Hicks-Moorsteen index increased by (7, 1, 2, 3, 3), Percentage respectively. The average change of all three indicators is due to the increase of technological changes. Therefore, in order to improve the productivity of grain production products, the application of new technologies and the optimal consumption of inputs should be given more attention | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Iranian Agriculture, Using Productivity Indicators, Malmquist, Fare-primont and Hicks-Moorsteen | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 265 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 316 |