باباخانی, ابراهیم, رستمیان, رضا, گودرزی, مصطفی. (1402). اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران. دوماهنامه علمی - پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی, 15(3), 1-12. doi: 10.30495/jae.2023.30099.2327
ابراهیم باباخانی; رضا رستمیان; مصطفی گودرزی. "اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران". دوماهنامه علمی - پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی, 15, 3, 1402, 1-12. doi: 10.30495/jae.2023.30099.2327
باباخانی, ابراهیم, رستمیان, رضا, گودرزی, مصطفی. (1402). 'اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران', دوماهنامه علمی - پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی, 15(3), pp. 1-12. doi: 10.30495/jae.2023.30099.2327
باباخانی, ابراهیم, رستمیان, رضا, گودرزی, مصطفی. اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران. دوماهنامه علمی - پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی, 1402; 15(3): 1-12. doi: 10.30495/jae.2023.30099.2327
اثرات سوخت های زیستی بر امنیت غذایی در کشورهای خاورمیانه، با تأکید بر ایران
1دانشجوی دکترا، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
2استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران.
تاریخ دریافت: 09 اسفند 1400،
تاریخ بازنگری: 08 تیر 1401،
تاریخ پذیرش: 06 تیر 1402
چکیده
مقدمه و هدف: در اغلب مطالعات، تولید سوختهای زیستی دلیل عمدهای برای افزایش گرسنگی و نا امنی غذایی شناخته می شود، این در حالی است که رابطهی بین سوختهای زیستی و امنیت غذایی در ایران ناشناخته است. این مطالعه باهدف بررسی اثرات سوختهای زیستی بر امنیت غذایی در ایران انجام شد. مواد و روشها: برای بررسی رابطه بین امنیت غذایی و سوخت زیستی از روش پیشرفته و پویای دادههای تابلویی گشتاورهای تعمیمیافته استفاده شد. همچنین دادهها برای دوره 2000 تا 2019 برای کشورهای خاورمیانه از جمله ایران جمعآوری شد. یافتهها: افزایش سوختهای زیستی باعث کاهش 11/0 درصدی امنیت غذایی شد ولی ضریب معنیدار نبود. سوختهای زیستی اثرات منفی و معنیداری روی دسترسی غذایی و اثرات مثبتی روی موجود بودن غذا و استفاده از غذا داشتند. ضریب موردنظر 598/16 و در سطح احتمال 95 درصد معنادار بود. در واقع میتوان گفت که در ایران سوختهای زیستی باعث افزایش دسترسی به غذا میشود. بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که سوختهای زیستی بر امنیت غذایی کشور ایران تأثیر معنیداری نداشتند، که این به علت وجود ذخایر بالای سوختهای فسیلی در کشور ایران است.
The effects of biofuels on food security in the Middle-East countries: Emphasizing on Iran
نویسندگان [English]
Ebrahim babakhani1؛ Reza Rostamian2؛ Mustafa Goodarzi2
1PhD Student, Department of Agriculture Economic, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran
2Assistant Professor, Department of Agriculture Economic, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran
چکیده [English]
In most studies, the production of biofuel is a reason for increased hunger and food insecurity, while it is unknown relation between biofuels and food security in Iran. The current study aimed to investigate the relation between biofuel and food security in Iran country.
Method:
We also used panel estimation techniques for estimating the relation by using dynamic panel generalized method of moments technique. The data were collected for the Middle-East Countries and specially Iran.
Results:
The increased biofuels decreased 0.11 percentage food security and coefficient was not significant. Biofuels had negative and significant effects on food accessibility but they had positive and significant effects on food availability and food utilization (P<0.01). The determined coefficient was 16.598 that was significant (P<0.05).
Conclusion:
The results showed that biofuels did not have significant effects on food security in Iran country that could be attributed to a significant volume of fossil fuels and limited production of biofuels.
کلیدواژهها [English]
Food insecurity, Iran, Biofuel
مراجع
ESCAP U, ECA U, ECE U, ESCWA U, ECLAC U. World economic situation and prospects 2017. 2017.
FAO I, WFP W, UNICEF. The State of Food Insecurity in the World 2018. Building climate resilience for food security and nutrition. Rome, FAO. (also available at http://www. fao. org/docrep/018/i3434e/i3434e. pdf); 2018.
Bagherzadeh Azar F, Ranjpour R, Karami Takanlou Z, Motaffaker Azad MA, Assadzadeh A. The impact of economic variables on food security in the provinces of Iran: Measuring and comparing. Quarter J Appl Theor Econ. 2017: 3(4):47-76.
Rodionova MV, Poudyal RS, Tiwari I, Voloshin RA, Zharmukhamedov SK, Nam HG, et al. Biofuel production: challenges and opportunities. Int J Hydrogen Energ. 2017: 42(12): 845-861.https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2016.11.125.
Larson ED, editor Biofuel production technologies: status, prospects and implications for trade and development. United Nations Conference on Trade and Development New York and Geneva. 2008.
Mazraati M. Decomposing oil use per vehicle in modelling oil demand in the US road transportation. OPEC Energ Rev. 2013;37(2):194-219. https://doi.org/10.1111/opec.12002
Koh LP, Ghazoul J. Biofuels, biodiversity, and people: understanding the conflicts and finding opportunities. BiolConser. 2008:141(10):2450-60.https://doi.org/10.1016/j.biocon.2008.08.005
To H, Grafton RQ. Oil prices, biofuels production and food security: past trends and future challenges. Food Security. 2015:7(2):323-36.10.1007/s12571-015-0438-9
Kunen E, Chalmers J. Sustainable biofuel development policies, programs and practices in APEC economies. Asia Pacific Economic Cooperation, Arlington. 2010.
Leite JGDB, Leal MRL, Cortez LA, Lynd LR, Rosillo-Calle F. Reconciling food security, environmental preservation and biofuel production: Lessons from Brazil. Sugarcane Bioenergy for Sustainable Develop: Routledge. 2018. pp. 154-71. https://doi.org/10.4324/9780429457920
Subramaniam Y, Masron TA, Azman NHN. Biofuels, environmental sustainability, and food security: A review of 51 countries. Energ Res Soc Sci. 2020;68:101549. https://doi.org/10.1016/j.erss.2020.101549
Brinkman M, Levin-Koopman J, Wicke B, Shutes L, Kuiper M, Faaij A, et al. The distribution of food security impacts of biofuels, a Ghana case study. Biomass Bioenerg. 2020:141:105695 .https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2020.105695.
Devereux S. Theories of Famine (Harvester Wheatsheaf, New York). 1993.
Kgathi DL, Mfundisi K, Mmopelwa G, Mosepele K. Potential impacts of biofuel development on food security in Botswana: A contribution to energy policy. Energ Policy. 2012: 43:70-9.https://doi.org/10.1016/j.enpol.2011.12.027
Rasul G, Sharma B. The nexus approach to water–energy–food security: an option for adaptation to climate change. Climate Policy. 2016:16(6):682-702.https://doi.org/10.1080/14693062.2015.1029865
Masters WA, Djurfeldt AA, De Haan C, Hazell P, Jayne T, Jirström M, et al. Urbanization and farm size in Asia and Africa: Implications for food security and agricultural research. Global Food Security. 2013;2(3):156-65.https://doi.org/10.1016/j.gfs.2013.07.002
Koizumi T. Biofuels and food security. Renewable and Sustainable Energ Rev. 2015: 5 (2): 49-58.